מעיין הנצח

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
מדינה:
שנה:
ז'אנרים:
הערך מאת:

איך אפשר לחיות את החיים במלואם, במלוא מובן המילה? החכמים והמנוסים אומרים: יש לצמוח בלי הרף, לחיות את הרגע הזה, לא להיצמד לשום דבר, להיות פתוח ולזרום חופשי – כמו ילדים. אבל מי יכול להרשות לעצמו לחיות כמו ילד? הרי מתישהו מתבגרים, מתקבעים בתוך הֶרגלים ודעות ומפסיקים להתחדש ולצמוח; ומתחת לכל זה רוחש פחד המוות, החידלון. חיי נצח נשמעים כמו שאיפה נכספת, ואם מישהו ימציא שיקוי אלמוות, הוא יהיה מולטי-מיליונר. אז תארו לעצמכם ספר נוער שעוסק בנושא מהכיוון ההפוך – כולו שיר הלל לארעיותם של החיים, ואזהרה מפני הסכנה הטמונה בחיי נצח – ובעצם מפייס ומנחם את החרדות ואת הפחדים שאולי מקננים בלבבות הצעירים (והבוגרים, כמובן). ויני פוסטר בת ה-11, שחיה עם הוריה וסבתה השמרנים והמרגיזים בבית מבודד בשולי חורש טריגאפ, מחליטה יום אחד לברוח מביתה ומגלה בקרחת יער קטנה נער שותה ממימיו של מעיין חבוי. הנער המקסים הוא ג'סי טאק, ובעקבותיו פוגשת ויני את בני משפחתו, המסתירים סוד מסעיר: כל השותה ממי המעיין – כפי שקרה להם בבלי דעת 87 שנים קודם לכן – זוכה לחיי נצח. מאז שלגמו מהמים נאלצים בני המשפחה לנוע ולנוד ברחבי הארץ, כדי שאיש לא ישים לב לכך שהם אינם משתנים ואינם מזדקנים, והם מקפידים לא להיקשר לשום דבר – לא למקומות ולא לבני אדם. והנה, נפשה של הנערה נקשרת בנפשו של ג'סי והשניים מתאהבים. אך אם ויני לא תשתה מהמים גם היא, הרי תלך ותזדקן – בעוד שאהובה ייוותר צעיר לנצח. מה עליה לעשות? ומיהו האיש המוזר בחליפה הצהובה שעוקב אחריה? ומה יעשו בני המשפחה כדי שסודם לא יתגלה? אבי משפחת טאק – שהוא הפילוסוף האמיתי מבין כל הדמויות בספר, וגיבורת הספר מרגישה קרובה אליו אף יותר מאשר אל בנו – מנסה להסביר לוויני כמה הוא מקנא בה על היותה בת-תמותה, וכמה הוא משתוקק לחזור להיות "טבעי", כמוה: "'אני רוצה לצמוח שוב,' אמר בלהט, 'ולהשתנות. ואם זה אומר שבסוף יהיה עלי להמשיך הלאה, אז גם את זה אני רוצה'. כי זה החיים: זזים, צומחים, משתנים. דקה עוברת וכבר הם שונים (…) זה גלגל, הכול גלגל, והוא מסתובב ומסתובב ולא עוצר אף פעם". כי הדבר הגרוע ביותר בחיים הוא להפסיק לצמוח – זה המוות האמיתי.

"זה גלגל, ויני, הכל גלגל, והוא מסתובב ומסתובב ולא עוצר אף פעם. הצפרדעים הן חלק ממנו, החרקים והדגים, והקיכלי. וגם האנשים. אבל אף פעם לא אותם אנשים, תמיד באים חדשים, תמיד גדלים ומשתנים, ותמיד ממשיכים. ככה זה אמור להיות. ככה זה"

"מעיין הנצח" הוא סיפור התבגרות עדין, מרתק ויפהפה. ויני יוצאת בו למסע מן המוכר והבטוח אל הלא-נודע ופוגשת חיים שונים, מוזרים וחדשים, התובעים ממנה להחליט החלטה גורלית. וכאשר היא עומדת לעשות מעשה גבורה שיציל את אימא טאק, ולמעשה את העולם כולו, כך נשמע השיר המתרונן בליבה: "לא קירות של אבן כלא יעמידו/ לא סורגי פלדה יקימו כלוב" . כי כן, הכלא והסורגים האמיתיים הם בנפש, רק שלא רואים אותם, ולכן קל כל כך להתעלם מהם ומהעובדה שהם סוג של מוות איטי. מייד עם צאתו לאור, זכה הספר להצלחה רבה וזיכה את נטלי באביט בפרס אנדרסן המכובד לספרות ילדים ונוער. ברבות השנים קיבל מעמד של קלסיקה מודרנית ועובד פעמיים לסרט. כדאי לקרוא אותו עם ילדים מגיל שמונה ומעלה (ואפילו בלעדיהם) ולהתמוגג מסגנון הכתיבה הפיוטי, מתבונת החיים העמוקה, מהדמויות מעוררות ההזדהות ומסיפור העלילה המרתק.

נטלי באביט - מעיין הנצח - קרפד

בנאום שנשאה בניו-יורק, בשנת 1989, הזכירה נטלי באביט את נכדהּ הפעוט, שהיה אז בן שנה ורבע, אך כיוונה בדבריה לכל ילד וילדה בעולם: "עכשיו אני יודעת מה שלא באמת ידעתי על הילדים שלי: אין שום כוח עלי אדמות שיכול להגן על הילד מפני החיים. לא משנה מה יעשו למענו, לא משנה כמה יאהבו אותו, כמה יחנכו אותו, כמה ספרים ומוזיקה יספקו לו וכמה תשומת לב תוקדש לצורכי הנפש והגוף שלו; מעצם היותו אדם נגזר עליו לסבול בדידות, אכזבה, כעס, ייאוש, בלבול וכאב. […] לכן אני חושבת שיצירת ספרות, ובייחוד כזו המיועדת לילדים, צריכה להציג את המציאות כפי שהיא: עירוב של אושר ושל צער, של דברים פתירים ושל דברים בלתי פתירים, של הפשוט ושל המסובך".

נטלי באביט - מעיין הנצח - מעיין באמצע היער

ספרים נוספים באותו סגנון