לואיס קרול

מתמטיקאי וסופר אנגלי, מחבר "אליס (עליסה) בארץ הפלאות". שמו האמיתי: צ'רלס לוטוויג' דודג'סון. נולד בעיירה דרסבורי (חבל צ'שייר, אנגליה) ב-27 בינואר 1832, בנו הבכור של כומר ומורה, שהתברך ב-11 ילדים. מילדותו גילה כשרון לחריזה, משחק, עשיית להטים וכתיבת מחזות. היה משעשע את אחיותיו בהפעלת תיאטרון בובות שהקים, הוציא עיתון משפחתי, שהיה סופרו וציירו הראשי ונקרא בשמות שונים: "כוכב שביט", "ניצת הורד", "בית הבהן" ועוד (קטעים נבחרים מ'עתוני משפחה' אלה נדפסו אחרי מותו). עד גיל 12 היה אביו מורו היחיד. אחרי שתי שנות לימוד בריצ'מונד עבר בגיל 14 לפנימיית ראגבי, אותה סיים עטור פרסים. למד בסיוע מילגה באוניברסיטת אוקספורד והיה תלמיד ראשון במתמטיקה. בתום לימודיו היה זמן מה מורה בבית ספר לנערים באוקספורד, אך תלמידיו היו רעשנים והוא נכשל בנסיונותיו לכפות עליהם משמעת. מאז לא חיבב בנים, אבל גילה אהדה לילדות.

בגיל 25 התחיל מלמד מתמטיקה בקולג' קרייסט צ'רץ' באוקספורד, משרה שהתמיד בה עד ימיו האחרונים. בשעות הפנאי נהג לחבר שירים, משחקים וחידות. ב-1856 נדפסו שיריו הראשונים בכתב-העת הרכבת בפסבדונים לואיס קרול – הצורה הלטינית של שמותיו הפרטיים). ב-1860 הופיעו ספריו הראשונים: "תקציר של גיאומטריה מישורית" (בשמו האמיתי) וחוברת שעשועים בשם "חוקים ל'מעגל החצר"' (בעילום שם). באותה עת עסק גם בצילום, ובין השאר אהב לצלם את בנותיו של שכנו הדיקן לידל – אליס ושתי אחיותיה – איתן פיתח ידידות קרובה. ב-4 ביולי 1862 יצא דודג'סון עם שלוש האחיות לידל לפיקניק לחוף גודסטו (אחד מיובלי התמזה), שם סיפר להן מעשיה משעשעת שחיבר בו במקום על הילדה אליס שרדפה אחרי ארנב לבן, נפלה למאורה עמוקה והגיעה לארץ-הפלאות. אליס נהנתה מן הסיפור וביקשה מידידה הגדול כי יכתבנה למענה. המשאלה נתמלאה, ובערב ראש-השנה 1863 מסר לה מחברת מעוטרת של הסיפור "הרפתקאות אליס מתחת לפני האדמה", כתובה בכתב יד נאה, עם איורים מעשה ידיו והקדשה נלבבת. ידידים שקראו את הסיפור דיברו על לבו כי יוציאו בספר: בעיקר השתכנע מדברי בנו הקטן של הסופר ג'ורג' מקדונלד: "צריך שיהיו ששים-אלף ספרים כאלה. כדי שכל הילדים יוכלו לקרוא אותו."

ביולי 1865 יצאה מהדורה ראשונה של הספר, שנקרא עתה "הרפתקאות אליס בארץ-הפלאות", עליו חתם בפסבדונים לואיס קרול: אך כיון שהצייר ג'ון טניאל והוא עצמו מצאו את ההדפסה גרועה, לא יצאה המהדורה לשוק והם הדפיסו על חשבונם מהדורה חדשה, שהופיעה בנובמבר אותה שנה. הספר זכה במהרה להצלחה חסרת תקדים: עוד בחיי קרול הוא נדפס ב-20 מהדורות (90,000 עותקים), ומחברו נעשה סופר פופולרי, שניסה לשווא להפריד בין דודג'סון הפרופסור למתמטיקה לבין קרול מחבר "אליס". הוא הוסיף לחיות חיי רווקות באוקספורד ולפרסם ספרי מתמטיקה, שירה, סיפורת, חידות ושעשועים. כן המשיך בתחביב הצילום (בעיקר צילם דיוקנאות ילדים). לאחר שהוענק לו תואר דיקן השמיע דרשות בכנסייה. מת בגילדפורד תוך כדי השלמת הספר "לוגיקה סמלית", ב-14 בינואר 1898.

"אליס בארץ הפלאות" נחשב לספר הנודע ביותר בעולם שנכתב בשביל ילדים. אם כי נראה שרוב הילדים מתקשים לתפוס את משמעות הרעיונות הפילוסופיים ולהטי הלשון המשובצים בו. הספר שם קץ למוסכמה ששררה עד אז, כי ספר-ילדים ראוי לשמו צריך שיהיה בו מוסר-השכל. לראשונה זכו הילדים בסיפור משעשע ונטול יומרות 'חינוכיות', המביא אותם אל עולם-פלאות שבו מיטשטשים הגבולות בין ההגיון והאבסורד. יחד עם אליס הם עוברים הרפתקאות שופעות דמיון ואי-גיון, מאזינים לשיחות שנונות שדומה כי הן חסרות-שחר, ובכל-זאת טמונה בהן חכמת-חיים, משתתפים במשתה- תה מטורף ובמשפט שרירותי – עד היקיצה מן החלום לחוף הנחל. "בעוד המבוגרים נהנים מן ההגיון הסמוי שבספר. מוקסמים הילדים מן העלילה, שאירועים 'מטורפים' ומבדחים מתרחשים בה וחבורה של יצורים מצחיקים ומקסימים מתנהגים בה באופן המוזר-המשכנע ביותר. ארץ-הפלאות הופכת להיות מקום אמיתי ממש כארץ החלומות." (מ"פ טוייט)

הביוגרפיה מתוך לקסיקון אופק לספרות ילדים, 1985, מאת ד"ר אוריאל אופק

 

ספרים בהרפתקה

הרפתקאותיה של אליס בארץ הפלאות מאת לואיס קרול תרגום עטרה אופק

השאר תגובה